18.5 C
İstanbul
Salı, Nisan 23, 2024

KARBON MODEL | İş dünyasında yeni bir yönetim paradigması

Okumadan geçme!

Edelkrone kurucusu Kadir Köymen, bu günlerde, Ankara’daki yeni atölyesinde, fikirsel yaratım sürecini tamamladığı Karbon Model için lansman hazırlığında. Hobiolarak.com kanalından çalışmalarını izleme şansı elde ettiğimiz ve çoğunuz gibi benimde “Bir Başka Şey” belgeseli ile tanıdığım Kadir Köymen her yıl adını daha fazla duyacağımız önemli bir isim.

Şimdi hep beraber Karbon Model nedir birlikte inceleyelim.

“Sürdürülebilir başarı ve büyüme yakalamış şirketlerin ortak yanı, kazançlarını müşterilerinden ya da çalışanlarından değil, teknolojilerinden elde ediyor olmalarıdır. Kazancını teknoloji ile elde etmeyi kendisine amaç edinmiş bir şirketin teknolojinin tam olarak ne olduğunu anlaması çok önemlidir. Halen pek çok şirket yöneticisi teknolojiden para kazanmayı teknolojik ürünler üretmek ve bunları satmak zannetmektedir. Halbuki teknoloji şirketi olmak demek üretilen ürünün teknolojik olması değil, onu üretmek için kullanılan yöntemlerin teknolojik olması anlamına gelmektedir. Bir çiğ köfte teknolojik olmasa da bu çiğ köfteyi üreten şirket üretimde teknolojiden en üst seviyede istifade edebilir ve bu sayede sürdürülebilir başarı ve büyüme yakalamış bir teknoloji şirketine dönüşebilir. “

KARBON MODEL

1. Kural: Şirketin kendi kazancı ile kendisine yatırım yapması tüm çalışanlara hisse hakkı doğurur.

2. Kural: Ortaklık kontratını imzalamış çalışanlar şirketten maaş veya prim almazlar.

3. Kural: Şirket kontrat imzalamış çalışanlara aylık olarak borç vermeyi kabul eder.

4. Kural: Şirket artırdığı paranın ⅔’ünü yeni yatırımlara harcar. ⅓’ünü hissedarlara kâr olarak dağıtır.

5. Kural: Şirket artırdığı parayı büyük ölçüde teknolojisi sayesinde artırdığını kabul eder. 

Şirkete Teknolojik Katkı TAM OLARAK Nedir?

Karbon Model şu 4 tip katkıyı şirkete teknoloji katkısı yapmak olarak kabul eder;

  1. Şirkette insanlara yaptırılacak rutin işleri şekillendiren görev tanımlarına ve prosedürlere geliştirici/iyileştirici katkıda bulunmak.
  2. Şirketin hammadde, sarf malzeme ya da hizmet tedarikçileri ile yaptığı anlaşmaların şartlarını geliştiren/iyileştiren kontratlara katkıda bulunmak.
  3. Şirketin kendi kadrolarının çabası ile oluşturulmuş olan ve şirketin her zaman kullanacağı yazılım, tasarım, donanım, liste ve sertifikalara geliştirme/iyileştirme katkısında bulunmak.
  4. Şirketin dışarıdan satın aldığı yazılım, tasarım, donanım, patentlere araştırma ve fizibilite katkısında bulunmak.
- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler