13 C
İstanbul
Cuma, Nisan 19, 2024

AlArabia: Rusya’nın teşviki ile Türkiye ve Suriye temasları hızlandırdı

Okumadan geçme!

Dört farklı kaynak, Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı başkanının son birkaç hafta içinde Şam’daki Suriyeli mevkidaşı ile çok sayıda görüşme yaptığını, bunun Rusya’nın Suriye savaşının karşı taraflarındaki devletler arasında bir çözümü teşvik etme çabalarının bir işareti olduğunu bildirdi.

Şam bağlantılı bölgesel bir kaynak Reuters’e, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) başkanı Hakan Fidan ve Suriye istihbarat şefi Ali Memluk’un bu hafta Suriye’nin başkentinde bir araya geldiklerini söyledi.

İki Türk yetkiliye ve bölgesel kaynağa göre, Moskova Ukrayna’da uzun süreli bir çatışma için kendini hazırlarken ve güçlerinin 2015’ten beri Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklediği Suriye’deki konumunu güvence altına almaya çalışırken, bu temaslar bir Rus politikası değişikliğini yansıtıyor.

Ankara ile Şam arasındaki herhangi bir normalleşme, on yıl süren Suriye savaşını yeniden şekillendirecek.

Ancak yakınlaşma, isyancı savaşçıların ve çoğu Esad yönetiminden kaçmak için kuzeybatıya kaçan milyonlarca sivilin akıbeti de dahil olmak üzere büyük zorluklarla karşı karşıya.

Üst düzey bir Türk yetkiliye ve bir Türk güvenlik kaynağına göre, görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın en yakın sırdaşlarından biri olan Fidan ve Memluk iki ülkenin dışişleri bakanlarının sonunda nasıl bir araya gelebileceğini değerlendirdi.

Türk yetkili, “Rusya, Suriye ve Türkiye’nin sorunlarını aşmasını ve hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin çıkarına olan bazı anlaşmalar yapmasını istiyor” dedi.

Yetkili, Türkiye’nin Suriye’deki isyancıları Şam’la yapacağı herhangi bir görüşmeye dahil etme arzusunun büyük bir zorluk olduğunu da sözlerine ekledi.

Türk güvenlik yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’ya odaklanmak için Suriye’deki bazı askeri kaynaklarını kademeli olarak çektiğini ve Türkiye’den Suriye’de “siyasi bir çözümü hızlandırmak” için Esad ile ilişkileri normalleştirmesini istediğini söyledi.

Şam’daki bir kaynak, Moskova’nın Ukrayna’ya güçlerini yeniden yerleştirmesi durumunda kendi pozisyonunu ve Esad’ın pozisyonunu sabitlemeye çalıştığı için Rusya’nın Suriye’yi müzakerelere girmeye teşvik ettiğini söyledi. Rusya, geçtiğimiz hafta Ukrayna’da sahada çarpıcı kayıplar yaşadı.

Kaynak, Fidan’ın Ağustos sonunda Şam’a yaptığı iki günlük ziyaret de dahil olmak üzere en son toplantıların daha yüksek düzeyde oturumlar için zemin hazırlamayı amaçladığını söyledi.

Üst düzey Türk yetkili, Ankara’nın, Suriye’nin hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerinde zaten geniş bir alana yayılmış olan İran veya İran destekli kuvvetlerin Rusya’nın geri çekilmesinin bıraktığı boşlukları doldurmasını görmek istemediğini söyledi.

Türk güvenlik yetkilisi, Rusya’nın varlığını azalttığı yerlerde İran etkisinin genişlemesini de görmek istemediğini söyledi.

Bölgede görev yapan bir diplomat, Rusya’nın bu yazın başlarında Suriye’nin güneyinden, özellikle de daha sonra İran bağlantılı güçler tarafından doldurulan İsrail sınırındaki bölgelerden sınırlı sayıda asker çektiğini söyledi.

Fidan ve Mamlouk son iki yıldır aralıklı olarak konuşuyor olsa da, son toplantıların hızı ve zamanlaması, temaslarda yeni bir aciliyet olduğunu gösteriyor.

Şam müttefiki bölgesel kaynak ve Orta Doğu’daki ikinci bir Esad yanlısı kaynak, Türk-Suriye temaslarının çok ilerleme kaydettiğini, ayrıntı vermeden söyledi.

Şam ile uyumlu üçüncü bir bölgesel kaynak, Türkiye-Suriye ilişkilerinin çözülmeye başladığını ve “anlayış ortamı yaratma” aşamasına ilerlediğini söyledi.

Kaynaklar, kamuoyuna açıklanmayan temasların hassasiyeti nedeniyle anonimlik koşuluyla konuştu.

Türk Milli İstihbarat Teşkilatı yorum yapmayı reddetti ve dışişleri bakanlığı hemen yorum yapmadı. Suriye enformasyon bakanlığı, Reuters’in e-postayla gönderdiği sorulara hemen yanıt vermedi.

2011’de Esad’a karşı çıkan bir ayaklanmanın sonucu, yüz binlerce insanın öldüğü, çok sayıda yabancı gücü kendine çeken ve ülkeyi parçalayan Suriye ihtilafında Türkiye-Suriye yakınlaşması daha önce düşünülemez görünüyordu.

Ancak geçen ay belirgin bir ton değişikliğiyle Erdoğan, Suriye ile diyalog ve diplomasiyi asla göz ardı edemeyeceğini söyledi.

Türkiye-Suriye temasları, Cuma günü Özbekistan’da yapılması planlanan da dahil olmak üzere, Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir dizi görüşmenin etkisinde gerçekleşti.

Kaynak: https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2022/09/15/With-a-Russian-nudge-Turkey-and-Syria-step-up-contacts-

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler