20.4 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Bağımsızlık davası yaklaşırken İskoçlar yeni bir dönemle karşı karşıya

Okumadan geçme!

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in 11 Eylül 2022’de İskoçya’nın Edinburgh kentindeki Mercat Cross’ta ölümünün ardından İngiltere Kralı Charles’ın Katılım Bildirgesi Töreni sırasında bir protestocu kalabalığın ortasında bir tabela tutuyor. Wattie Cheung/Pool via REUTERS

Yüzyıllar öncesine dayanan bir törende, kırmızı tören cübbesi giymiş bir hükümet yetkilisi, St Giles Katedrali’nin dışındaki taş bir kaide üzerinde durup kralın katılım bildirisini okudu. Daha sonra “Tanrı Kralı Korusun” dedi ve kalabalık bu ifadeyi haykırdı.

11 Eylül 2022’de üzerinde “başka bir İskoçya mümkün” yazan bir tişört giyen 26 yaşındaki Connor Beaton, bu anı bekliyordu. İki elini de ağzına götürdü ve olabildiğince yüksek sesle yuhalamaya başladı.

Diğer protestocular, “Şimdi Cumhuriyet” ve “Demokratik Bir Gelecek İçin Cumhuriyetimiz” yazılı pankartlar taşıdı. Polis, bir kadını el yazısıyla “Emperyalizmi kov. Monarşiyi ortadan kaldır” yazılı bir pankart kaldırdıktan sonra tutukladı.

Önümüzdeki günler İskoçya’nın bağımsız olması gerekip gerekmediği konusundaki hararetli tartışmayı da körükleyecek.

İngiltere’nin 300 yıldan fazla bir süredir siyasi ortağı olan İskoçya, 2014 referandumunda ayrılma şansını %55 ila %45 oranında reddetti.

Kaynak : Reuters

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler