16.5 C
İstanbul
Cuma, Nisan 26, 2024

Yıldız Hareketi “Toplumsal Mutabakat Metni” çalışmalarını başlattı.

Okumadan geçme!

Yaygın olan adı ile “Anayasa” özü itibari ile bir toplumsal mutabakat metnidir. Peki bizler vatandaşlar olarak uyma sözü verdiğimiz bu anayasanın içeriğine ne derece hakimiz.

Türkiye Cumhuriyeti anayasası her vatandaş için bağlayıcı nitelikte. Gel gelelim halkın anayasa ile ilişkisi oldukça zayıf. Müdahil olamadığı, temsilcileri olan milletvekilleri vasıtası ile bile katkı veya değişiklik yapamadığı düşüncesi belki de toplumsal ilgiyi ve bağı bu derece zayıf kılıyor.

Yıldız Hareketi, bağımsız bir sivil toplum çalışması olarak halkın her kesiminden katılım talep ettiği bir çalışma başlattı. Clubhouse üzerinden yürütülen çalışma mevcut metinleri altlık olarak kullanmadan, vatandaşın kendi gündemi, gerçekliği ve konulara yaklaşımı ile kavramları tek tek tartışmaya açıp adım adım bir toplumsal mutabakat metni taslağı oluşturmayı amaçlıyor.

İlk toplantıların aralık ayı içinde yapıldığı çalışma grubu ilk madde olarak yaşam hakkı üzerinde değerlendirmelerde bulundu ve Mutabakat metninin en başına her canlının yaşam hakkını yerleştirdi.

11.03.2022 12:00 Clubhouse Yayını:

Genel kapsamı ile toplumsal mutabakat metninin önemi ve toplumun her kesiminin sahiplenmesi için halkın içinden çıkan bir metin var etmenin gerekliliği üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Toplumun tamamının sinerjisini açığa çıkarmanın yolunun herkesin üzerinde antant kalacağı temel hakları garantiye almaktan geçtiği beyan edildi.

Yaşam hakkının dar ve geniş kapsamı ile değerlendirmesi yapıldı. Orman analojisi üzerinden her vatandaşın köklerini ve dallarını kendi hakkına düşen özgürlük alanında istediği gibi geliştirmesi, ancak kimsenin diğerinin alanında kök ve dal salmaması, işgalci tacizci bir role bürünememesi gerektiği üzerinde duruldu.

Yaşam hakkının temel özgürlüklerle ilişkisi değerlendirilirken Sağlık ve Eğitim hakkı üzerinde duruldu.

Bireyin varoluşu bu temel haklar ile desteklenmediğinde, doğrudan ve dolaylı olarak yaşam hakkına müdahale edilmiş olacağı fikri dile getirildi.

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler