13.2 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024

Güneş enerjisiyle çalışan bu uçak aylarca havada kalabiliyor!

Okumadan geçme!

Skydweller Aero, dünyanın ilk ticari olarak uygun “yer uydusunu” – bir seferde aylarca gökyüzünde kalabilen güneş enerjili bir uçak – üretmeyi hedefliyor.

2016 yılında, 17.000’den fazla güneş paneliyle kaplı tuhaf görünümlü bir uçak, dünyaya uçuşun geleceğine dair bir fikir verdi. Bir Boeing 747’nin kanat açıklığına sahip, ancak yalnızca bir SUV kadar ağırlığa sahip olan bu uçak, bir damla yakıt kullanmadan Dünya’nın çevresini dolaştı.
Solar Impulse 2 olarak adlandırılan uçak , yenilenebilir enerji potansiyelini sergilemek için inşa edilen İsviçreli kaşif Bertrand Piccard ve İsviçreli mühendis Bertrand Borschberg’in buluşuydu. Rekor kıran uçuşundan sonra amacına ulaşmıştı.

Proje 2019’da, uçağı yörüngedeki bir uydunun işini yapabilen, ancak daha fazla esneklik ve daha az çevresel etki ile dünyanın ilk ticari olarak uygun “yer uydusuna” dönüştürmeyi amaçlayan ABD-İspanyol girişimi Skydweller Aero tarafından satın alındı. .

Skydweller’ın CEO’su Robert Miller, “Yer uydusu, süresiz olarak havada kalabilen bir uçaktır” diyor. “Bu, 30, 60, 90 gün – belki bir yıl anlamına geliyor. Ve bu nedenle, temelde bir uydunun yapabileceğini hayal ettiğiniz her şeyi yapabilir.” Buna telekomünikasyon ve görüntüleme sağlamanın yanı sıra afet müdahalesi ve doğal kaynakların izlenmesi de dahildir.

Daha ucuz ve daha yeşil
Bu tür uygulamalar için bir uçak kullanmak daha esnek ve daha ucuzdur, çünkü uyduların inşası pahalıdır ve genellikle fosil yakıtlarla çalışan bir roket aracılığıyla yörüngeye fırlatılması gerekir. Aynı zamanda daha sürdürülebilir, çünkü uyduların ömrü sınırlıdır ve sonunda hizmet dışı kalırlar, bu da genellikle uzay çöplüğü sorununa sebep olur.

Skydweller, Solar Impulse 2’yi satın aldıktan sonra, üzerinde değişiklik yapmak için aylar harcadı ve Kasım 2020’de tekrar uçurdu. Yer uydusu o zamandan beri, güneydoğu İspanya’nın güneşli havasında 12 test uçuşunu tamamladı. Miller, “Onu bir drone’a dönüştürme sürecindeyiz” diyor. “Pilot hala güvenlik için orada, ancak artık uçağı tamamen özerk bir şekilde uçurma yeteneğine sahibiz.”

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler