18.5 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Tedapp Bilgilendirme Bülteni

Okumadan geçme!

Geri sayım başladı ve test kullanıcıları kayıtlarını yaptırdı.
Tedapp uygulamamızın “ kapalı testleri” ve geliştirme süreci hızla  devam ederken uygulama   hakkında biraz bilgilendirme yapmak istiyoruz.

Tedapp  ismi, Tekno Demokrasi Aplikasyonu kelimelerinden kısaltmış  olup  teknolojiyi demokrasi için kullanma fikrimizin ürünü olarak ortaya çıkmıştır.

Tedapp’ın logosu üç önemli imgeye referans vermektedir.

İlk imge demokrasi ve cumhuriyet tarihimiz için çok önemli olan  ilk meclis binamızın kapısının üstündeki taş kemerdir. Kemer soyutlamasının altındaki 4 köşeli kutup yıldızı imgesi ülkemizin kuruluşundan tam yüz yıl sonra, bu temsil kapısının içinden, Tedapp demokrasi teknolojisi  ile ön plana çıkan, topluma öncülük edecek olan Yıldız’ların girecek olması düşüncemize referans vermektedir.

Görsel 1: 1. Meclis Binası -Tedapp logosu ilişkisi

İkinci referans ise bayrağımızdaki Ay ve Yıldız imgelerine olup, uygulamanın global olarak kullanımında bile ülkemizi temsil etmesi için önem arz etmektedir.

Üçüncü ve bir diğer önemli vurgu doğrudan demokrasinin uygulama  yeri olan  Amfi Tiyatroların formuna yönelik olup, bunu internetin  önemli  imgelerinden biri olan  wi-fi sembolü ile birleştirerek tekno-demokrasiye işaret etmektedir.

Görsel -2 Aspendos Amfi Tiyatrosu plan şeması

Gelişmiş bir medeniyet olmanın göstergesi- Dünya demokrasi sıralaması
Ülkemiz dünya demokrasi endeksi sıralamasında listedeki 167 ülke arasında  103. sıralamadadır*. Demokrasi ülkelerin adalet, eğitim, fırsat eşitliği, ekonomi ve üretim gibi birçok alandaki dinamiklerine doğrudan etki eden önemli bir toplumsal motivasyon kaynağıdır. Gelişmiş bir medeniyet olmanın sırrı iyi bir ulusal vizyon ve demokratik ortam üzerine inşa edilecek toplumsal sinerjiden geçmektedir.

Görsel -3 : Dünya Demokrasi Endeksi

Wikipedia’da demokrasi endeksin incelediği ve demokrasiyi şekillendiren unsurlar;

  1. Seçim süreci ve çoğulculuk
  2. Sivil özgürlükler
  3. Devlet fonksiyonları
  4. Politik katılım
  5. Politik kültür  olarak sıralanmıştır.

Tedapp 1, 4 ve 5. Maddeler açısından ülkemize  çok yüksek bir gelişme ve ilerleme imkanı sunmaktadır.

Birçok ülke temsili demokrasinin yan etkisi olarak siyasi partilerin çoğulculuk ilkesine verdiği zararın sonuçlarını yaşıyor. Özel sektörde  büyük şirketlerin yeni var olmaya çalışan küçük girişimlere yaşam imkanı sunmaması veya marketler zincirinin yerel esnafın varoluş potansiyelini ülkenin her yanında homojen şekilde tehlikeye sokması gibi büyük ve kurumsallaşan partilerin siyasette çoğulculuğu azalttığına şahit oluyoruz.

Tedapp,  öncelikle siyasi partilerin içinde yer bulamayan , kendi özgün fikirleri ile ülkeye hizmet etme olanağı arayan vatandaşlarımızın topluma rahatça ulaşabilmesi, söylem, proje ve problemlere karşı çözüm önerilerini halkımıza hızlı ve maliyetsiz olarak anlatabildikleri bir platform olması için tasarlandı.

Tedapp ile gerekli şartları karşılayan her vatandaş Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve Belediye Başkanlıkları için  kendi aday adaylık sürecini oluşturabilir veya kendi aday adayını önererek siyaset için teşvik edebilir. Dünya ortalamasının çok üstünde bir demokratik katılım süreci  Tedapp ile ülkemizde mümkün olacak, çoğulculuk ilkesi partiler ile bağımsız adaylar arasındaki rekabet gücü  farkının  teknoloji ile kapatılması imkanını hepimize eşit olarak verecektir.

Tedapp’ın diğer bir önemli özelliği ise  demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan ön seçim sürecini vatandaşlarımızın  telefonları üzerinden parmaklarının ucuna getiriyor olmasıdır.

Tedapp, 3 kademeli bir servis ile Ön Seçim hizmeti sunmakta, halkımızın ülkeyi yönetmek için seçim yolu ile kimleri işe alacağına karar vermesi için, iki seçim arasındaki sürenin 4 yıl 9 aylık kısmını ön seçime ayırmaktadır.

Bu özellik adayların proje, problem tespitleri-çözüm önerileri, söylem ve ortak akıl çalışmaları ile oluşturacakları Tedapp kullanım sürecin gözlemlenmesi  ve değerlendirilmesi sonucu doğru insan kaynağını tespit etmek için imkan sunmaktadır.

Uygulama üzerinden yüksek katılımlı, çoğulcu ve tabana yayılmış nitelikli bir politik kültür var etme imkanı doğmaktadır.

Buraya kadar okuduysanız, sabrınız ve heyecanınız için tebrik etmek istiyorum.

Bir sonraki bültende Tedapp servisleri hakkında bilgi aktaracağım.

*https://tr.wikipedia.org/wiki/Demokrasi_endeksi

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler