19 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Demokrasi için Teknoloji : TEDAPP

Okumadan geçme!

Teknoloji her alanda büyük değişimlere ve devrimlere sebep olurken demokrasi alanında kullanımı birçok ülkede olduğu gibi bizde de oldukça kısıtlı kalmıştır. Bunun birçok zararı ile mücadele etmek zorunda kaldığımız şu günlerde, sistemdeki tıkanıklık toplumumuz üzerinde büyük bir umutsuzluğa sebep olmakta, Cumhuriyetin temeli ve katılımcı demokrasinin en önemli bileşenleri olan kurumlar, ihlal edilen ilkeler ve bozulan ayarlar sebebi ile çalışamaz hale gelmektedir.

Hal böyleyken, yönetim erkine sahip olanların tüm açıklarını çok iyi bildikleri ve uzmanlıkla manipüle edebildikleri bu sistemi mevcut hali ile sürdürmeyi istediklerini düşünmemek mümkün değil.

Geldiğimiz noktada 100 yıl önce olduğu gibi bugün de kurduğumuz sistemleri güncellemek ve teknoloji eliyle iyileştirmek halkın tercihi ve görevi olmak zorundadır. İşte bu sebeple yeni ve zorunlu bir dönüşümün eşiğinde Demokrasi 2.0 için çalışmakta ve bu vizyon bağlamında dünyaya liderlik etmek çabasındayız.

Doğrudan Demokrasiye giden yol!

TedApp, Tekno Demokrasi Uygulaması kelimelerinin İngilizce’sinden türetilmiş bir kelime olup bize ait bir demokrasi teknolojisinin markası olmaya çalışıyor. Logosu 1. Meclisin kapısındaki kemere ve kutup yıldızına referanslar verirken yanı zamanda bayrağımızdaki ay yıldıza ve internetin yaygın imgelerine de öykünmektedir.

Yıldız Hareketi‘ni var eden ve bu hareket tarafından bugün hayata geçirilmek için büyük bir çaba sarf edilen Tekno Demokrasi fikri insan temelli kusur ve suiistimallerden uzak bir “sistemi” kurmak ve yaşatmak üzere yaklaşık 1,5 senedir en önemli gündemimiz oldu. Bu konu üzerinde uzun uzun tartıştık ve bu fikri toplumumuzun kullanımına teknolojik bir ürün olarak nasıl katabileceğimiz noktasında bir ön kabulde bulunduk.

Tekno Demokrasi fikri, öncelikle temsili demokrasinin kusurlarını teknoloji eliyle giderip sistemi kararlı hale getirmek isterken, bir üst hedef olarak her yıl artan oranda doğrudan demokrasi deneyimi oluşturmayı öngörüyor.

Bir Mobil uygulama olan TedApp çok yakında yayınlanacak olan ilk versiyonunda temsili demokrasi için bir güncelleme imkanı sağlarken, bir yandan da doğrudan demokrasi için imkan sağlayan çok önemli bir fonksiyonu -Ortak Akıl- modülünü de içinde barındırıyor.

Ortak Akıl modülü nitelikli bir tartışma ve birlikte karar alma özelliği ile referandum sistemleri arasında teknolojisi ile ses getirecek bir altyapıya sahip olarak tasarlandı. Uygulama ile birlikte adından çok bahsettireceğini düşündüğümüz bu fonksiyon siyasetteki sağlıksız karar alma süreçlerinin iyileşmesinde ve halkın demokrasiyi sahiplenip kararların alınmasında nitelikli bir irade ortaya koymasında önemli bir dönüm noktası olacağa benziyor.

Proje ile ilgili güncellemeleri takip etmek ve ilk kullanıcılardan olmak için tedapp.net adresini takip edebilir ve ön kayıt yaptırabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler