14.4 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

Azerbaycan – Ermenistan sınır bölgesinde çatışmalar başladı!

Okumadan geçme!

Ermenistan ve Azerbaycan, ihtilaflı Dağlık Karabağ bölgesinde yerel saatle gece yarısı başlayan silahlı çatışmalarda birbirlerini suçlayarak, can kaybı olduğunu iddia etti. Erivan daha sonra Bakü’yü Ermeni topraklarında “ilerlemeye çalışmakla” suçladı.

Ermenistan’ın ayrıca yardım için Moskova liderliğindeki altı eski Sovyet Cumhuriyetinden oluşan güvenlik bloğuna, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne ve BM Güvenlik Konseyi’ne başvuracağını da ekliyor.

Rusya’nın devlete ait TASS Haber Ajansı Salı günü erken saatlerde, Ermenistan’ın resmi başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmeleri yaptı.

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki alevlenme, 2020 yılında Erivan ile Bakü arasında Dağlık Karabağ yüzünden yaşanan savaşın sona ermesinden bu yana ortak sınırları boyunca sık sık çıkan çatışmaların devamı niteliğinde.

Ukrayna savaşı, Rusya’nın barış güçlerinin en azından bir kısmını Ukrayna’ya çektiğine ve ateşkes ihlallerinin yaygın olduğu Dağlık Karabağ’daki düşmanlıkların tırmanmasına katkıda bulunduğuna dair söylentileri körükledi.

Geçen hafta Ermenistan, Azerbaycan’ı sınırdaki bir çatışmada bir askerini öldürmekle suçlamıştı. Ağustos ayında Azerbaycan bir askerini kaybettiğini ve Karabağ ordusu iki askerinin öldüğünü ve bir düzineden fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Komşular, 1990’larda ve 2020’de Azerbaycan’ın Ermeni nüfuslu yerleşim bölgesi Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde iki savaş verdi.

2020 sonbaharında altı hafta süren çatışmalar 6.500’den fazla can aldı ve Rusya’nın aracılık ettiği ateşkesle sona erdi.

Anlaşmaya göre, Ermenistan onlarca yıldır işgal ettiği toprakları devretti ve Moskova kırılgan ateşkesi denetlemek için yaklaşık 2.000 Rus barış gücü askeri görevlendirdi.

Mayıs ve Nisan aylarında Brüksel’de AB’nin arabuluculuk yaptığı görüşmelerde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, gelecekteki bir barış anlaşması üzerinde anlaştılar.

Dağlık Karabağ’daki etnik Ermeni ayrılıkçılar, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Azerbaycan’dan ayrıldılar. Ardından gelen çatışma 30.000 civarında can aldı.

Haber: The Moscow Times

- Advertisement -spot_img

Daha fazla haber...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son haberler